Jeżeli zastanawiasz się nad hodowlą kur ozdobnych, to koniecznie musisz pamiętać o właściwym przygotowaniu kurnika, który powinien być bezpieczny dla zwierząt. Jednocześnie trzeba także zakupić odpowiednie jaja lęgowe. Czym kierować się przy wyborze?
Jak kupować i przechowywać jaja lęgowe?
Jaja lęgowe należy kupować z pewnego źródła, najlepiej u sprawdzonego i doświadczonego hodowcy. Przy zakupie warto sprawdzić, czy jaja nadają się do inkubacji, a to oznacza, że trzeba je prześwietlić. Dotyczy to oczywiście jaj zbieranych bardzo szybko, a więc po tygodniu. Do tego celu stosuje się specjalną lampę jajczarską. W lampach tych znajduje się specjalnie skupione światło, co pozwala sprawdzić, czy w danym jajku znajduje się zarodek. Pierwsze prześwietlanie jaj powinno nastąpić po tygodniu. Najlepiej zrobić to zaraz po włożeniu do inkubatora. Jeżeli nie znajdują się tam siateczki czerwonych żyłek, to oznacza, że jajko nie zostało zapłodnione. Należy czym prędzej usunąć je z inkubatora, gdyż w przeciwnym razie może dojść do jego zepsucia, a w konsekwencji zaczną wydzielać się szkodliwe gazy, które mogą destrukcyjnie wpłynąć na rozwój zarodków w pozostałych jajach.
Kiedy włożyć jaja do inkubatora?
Należy wybierać możliwie jak najświeższe jajka. Zwróćcie uwagę na ich kształt, który powinien być nieco wydłużony. Wbrew pozorom nie należy wybierać największych jaj, które są relatywnie ciężkie, gdyż najczęściej właśnie w takich jajach zarodki umierają przed samym wylęgnięciem. W żadnym wypadku nie można wkładać do inkubatora jaj, które posiadają dwa żółtka. Jeżeli podczas delikatnego poruszania zauważycie, że żółtko jest niestabilne, to oznacza, że doszło do zerwania pępowiny i zarodek zapewne niedługo obumrze. Istotne znaczenie mają także skorupki jaj, które powinny być gładkie. W żadnym wypadku nie powinny być widoczne komory powietrzne. Jaja należy przechowywać w urządzeniu lęgowym, gdzie dochodzi do procesu ich ogrzewania. Można zdezynfekować je stosując 1% roztwór virkonu. Zapobiega to namnażaniu bakterii. Jaj lęgowych nie można przetrzymywać powyżej 3 tygodni. Najlepsza temperatura to 17 stopni. Ponadto przynajmniej raz na dzień należy przekręcić wytłoczkę do góry nogami. Pamiętajcie również, że w żadnym wypadku nawet na chwilę nie można trzymać jaj lęgowych w lodówce.